måndag 5 augusti 2013

Studenter får löss

Det kryper i väggarna i studentrummen och vägglössen är svårutrotade. Det låter som början av 1900-talet när lössen var allmänna på enklare hotell. Nu är situationen likadan eftersom studenter tränger ihop sig i korridorer och i små rum. Allt beroende på att så många fler studerar än förr i världen.

Kisel och frysboxar tar död på lössen i modern tappning. För hundra år sedan användes gas. Diktaren och poeten Dan Andersson omkom i rum 11 på hotell Hellman i Stockholm, Klara den 16 september 1920. Han skulle söka arbete på tidningen Social-Demokraten. Tidningarna låg i Klara på den tiden.

Rummet hade rökts med vätecyanid mot vägglössen och inte vädrats enligt reglerna. Dan Andersson hittades död klockan 15 på eftermiddagen. Samma dag omkom också försäkringsinspektör Elliot Eriksson från Bollnäs.

Lössen och smutslukten var en av anledningarna till att Klara revs på 60-talet, men det är bortglömt i nostalgins tecken.

Själv hyrde jag en trerummare i Göteborg när jag studerade där på 70-talet, mycket lyxigt. Det var för mig som var ensam mor och var en studentbostad byggd för studenter. Fanns inte en tanke på att det skulle finnas vägglöss. Men numera är det värre än det någonsin har varit med bostadssituationen. Och ohyran är här för att stanna.

Närmare 400 000 studerande på högskola finns i Sverige. Omkring 64 000 av dem inskrivna på Stockholms universitet. Lund hade 28 000, Uppsala kring 22 000, Göteborg 50 000 och Umeå universitet omkring 34 000 studerande. Studentbostäderna är kring 80 000, men det är väl bättre att bo någon annanstans än i dem?


1 kommentar:

  1. Detta är en sanitär olägenhet, Mina tankar går till de studenter som troligtvis spred löss till ett litet familjehotell på Hisingen, och sedan försökte pressa hotellet på pengar, annars skulle de gå ut till media, hotellet valde att ej återbetala, resten är historia.
    Studenter där ute, och alla ni som reser, ta reda på all fakta om Löss, och hjälp till ej sprida denna farsot vidare, detta kommer annars leda till Fattigsverige på 30 talet

    SvaraRadera