tisdag 22 december 2009

Människan är god

Människorna som art överlevde enorma miljökatastrofer för omkring 75 000 år sedan när vulkaner fick utbrott. Bara omkring 10 000 av oss överlevde i bland annat södra Afrika. Där bodde vi i grottor och plockade skaldjur vid stranden.

Vi härstammar alla från dessa människor i Afrika. Det går att bevisa med genpoler och deras vandringar över världen.

Där i Sydafrika finns också de första funna kulturyttringarna i form av tecken på små stenar, som har hittats i dessa grottor. Det var alltså inte Cromagnonmänniskan i södra Frankrike, som först begrep värdet av symboler. De ristningar, som finns i grottor där är kring 40 000 år gamla.

De äldsta ristade stenarna forskarna har hittat är kring 77 000 år gamla. En liten sten har streck åt ena hållet och sedan åt det andra, så att det bildas ett rutmönster, rutertecken eller trianglar. Beroende på hur man ser mönstret. Dessa små sammanbundna streck skickar ett meddelande till oss genom årtusendena.

Människor som förstår symboler kan också lära sig språk. Vårt språk är symboler för något som finns där ute i verkligheten och så lärde sig människan att kommunicera. Då kan hon också lära sig sjunga och dansa. Tillsammans.

Och detta i sin tur får oss att må bra och känna gemenskap.

Det är Lasse Berg författare till boken Gryning över Kalahari, som strosar omkring i Afrika för att visa att det var samarbetet och kommunikationen mellan dessa människor, som gjorde att vi nu finns kvar. Att vi har utvecklat våra förmågor till abstrakt tänkande och att vi kan föreställa oss framtid och tänka tillbaka på dåtid.

Att det är vår unika förmåga att vara snälla och ha omtanke också om någon, som inte ingår i vår närmaste flock, som har gjort att vi bebor denna planet i så stor omfattning. En annorlunda bild alltså mot den krigiska, våldsamma apa, som är den vanligaste av människan.

Redan på den tiden hade vi inga stora hörntänder, vilket de andra primaterna, som vi är nära släkt med fortfarande har. Aggressionen var kanske ingen bra överlevnadsstrategi. Det var bättre att vara vänlig och god.

TV-programmet i SVT2 med Lasse Berg Vetenskapens Värld går i repris den 26.12 Det är väl värt att se.

2 kommentarer:

  1. Fast människan är ju 200 000 år gammal, så 77 000 år är ju inget.
    En annan sak är ju att vi-och-de-tänkande präglar människan och också troligen är anledningen till framgången. Många djur dödar inte artfränder, djuren har ofta inbyggda rutiner för symboliska strider, det har inte människan.
    Människan har dessutom stolthet och hämndkänslor, om jag slår min hund så blir hon ledsen och ber mig om förlåtelse och om jag klappar henne så blir hon överlycklig. Om jag slår en människa så blir denne sårad, och ber jag inte om förlåtelse så kommer den människa ge igen vid tillfälle.

    Men vi-och-de-tänkande:
    Det gör att vi skiljer kraftigt på våra egna och andra. Om 200 jänkare dör i oväder så skrivs det spaltmeter och TV-nyheterna är fulla av inslag om saken. Om 200 000 Bangladeshier dör i en tsunami så hör vi knappt talas om det och ingen bryr sig (jämför gärna tsunamin i Thailand 2005 och tsunamin i bangladesh 1996, vilken är mest känd?).
    Om 3000 jänkare dör i ett terrordåd så upprörs folk och känner verklig sorg, riksdagen håller tyst minut och tidningarna är HELT FULLA med nyheten. När jänkarna tar detta som förevändning att mörda 3000 000 Irakier så rycker vi på axlarna och förstår att det där kan man ha olika uppfattningar om ifall det är rätt eller fel.

    Det är en ociviliserad del av vår natur. Men det var de grupper av människor som hade denna natur som klarade sig. De höll ihop och samarbetade med varandra och brydde sig om varandra. Men de kunde mörda varenda en av en konkurrerande grupp utan samvetskval, och det var framgångsrikt.

    SvaraRadera